Zelf je keukenkastjes verven: tips en tricks

keuken verven villa arena

Ben je er nog niet helemaal uit of je een nieuwe keuken wilt kopen, maar heb je wel zin in een andere, frisse look in je keuken? Door je keukenkastjes te verven, geef je jouw keuken een compleet andere uitstraling. Wij geven je tips en tricks hoe je dit het beste aanpakt voor een mooi eindresultaat. Binnen één dag zien jouw keukenkastjes er weer superfris uit en kun je je in de tussentijd verdiepen in het kopen van een nieuwe keuken.

Tip 1: Houd rekening met het materiaal

Voordat je begint met verven, is het belangrijk dat je kijkt van welk materiaal jouw keuken is gemaakt. Een keuken van hout (wel of niet gebeitst, geverfd of gelakt) kun je prima verven, net als een keuken van hard kunststof. Heb je keukenkastjes van MDF-hout (geperst hout) met folie erop? Deze zijn niet geschikt om te verven. Verwijder in dat geval eerst het folie, want het MDF-hout daaronder houdt een verflaag wel goed vast.

Tip 2: Maak de ondergrond schoon

De keuken is een vette omgeving en daarom is het belangrijk dat je de keukenkastjes eerst goed schoonmaakt. Op die manier hecht de verf beter aan het oppervlak. Gebruik hiervoor een doek met een sopje van ammoniak en water, een ontvettingsmiddel of verfreiniger. Spoel na met water of maak de kastjes schoon met een vochtige doek en laat ze dan drogen. Let op dat je geen afwasmiddel gebruikt. Dit laat een vettig laagje achter, waardoor de verf niet goed hecht.

Tip 3: Schuur de oppervlakken

Voor een nog betere hechting schuur je de oppervlakken op met schuurpapier. Zijn de kastjes glad zonder afbrokkelende verf? Dan is licht opschuren met niet al te grof schuurpapier voldoende. Bij houten keukenkastjes met een oude verflaag is het wel nodig om grondig te schuren. Maak de keukenkastjes na het schuren stofvrij.

Tip 4: Plak de randen af

Keukenkastjes verven is een secuur klusje. Je wilt natuurlijk niet dat de verf op handgrepen of andere ongewenste plekken komt. Daarom plak je die delen af met schilderstape. Zo weet je zeker dat je strakke lijnen en een perfect eindresultaat krijgt.

Tip 5: Breng een grondlaag aan

Is het dan nu tijd om je keukenkastjes te verven? Bijna. Na het opschuren en afplakken breng je grondverf (primer) aan. Hiermee zorg je dat de verf goed hecht aan de keukenkastjes. Heb je massief houten keukenkastjes? Kies dan voor universele grondverf. Bij fineer gebruik je een speciale primer, omdat de verf anders niet hecht aan het gladde oppervlak.

Verwijder het afplaktape als de verf nog nat is, anders trek je de droge verflaag stuk. Wanneer de grondverf droog is, schuur je het oppervlak weer licht op en maak je het stofvrij.

Tip 6: Ga goed voorbereid je keuken verven

Nu is het tijd voor het echte werk: keukenkastjes schilderen. Zoek een mooie kleur uit of kies voor kleurcombinaties. Koop daarnaast verf van goede kwaliteit. Op die manier heb je het langste plezier van je nieuwe keukenkastjes. Qua materiaal heb je zowel een grote als kleine kwast nodig. Zorg ook voor een stevige verfroller, verfbak, roerstokje en afplaktape. Het type verf bepaalt hoe je aan de slag gaat. Bij hoogglans verf gebruik je vooral de roller. Je brengt direct een dikke, egale laag verf aan omdat hoogglans verf meestal in één keer dekt. Bij andere verfsoorten (bijv. zijdeglans of matte verf) werk je in meerdere dunne laagjes voor het mooiste eindresultaat.

 

Keukenkastjes geschilderd, maar ben je toch toe aan een nieuwe keuken? Kom dan eens langs bij Villa ArenA. Hier krijg je het beste advies en vind je de mooiste showrooms, die jou inspireren voor je nieuwe keuken. Al onze keukenwinkels vind je onder één dak! Liever eerst online inspiratie opdoen? Laat je dan inspireren door de woontrends van 2022.