Zelf een moodboard maken? Zo doe je dat!

Laat de interieurstylist in je los! Een moodboard (letterlijk vertaald ‘sfeerbord’) is superhandig wanneer je plannen hebt met de inrichting van je huis en je nog niet weet wat je precies wilt. Wil jij in 2021 je badkamer verbouwen, de slaapkamer opnieuw inrichten of je woonkamer opfrissen? Door middel van een moodboard creëer je jouw eigen woonstijl die je vervolgens helpt bij het toepassen ervan in het interieur. Iedereen kan het, het is leuk om samen te doen en zo’n collage verduidelijkt op voorhand al heel veel. Hoe je dit aanpakt? Volg ons stappenplan!

1. Kies een bord

Het allerleukst is natuurlijk om zelf creatief aan de slag te gaan. Voor een moodboard kun je het beste kiezen voor een stevige achtergrond zoals foamboard, mdf, stevig karton of canvas. Je kunt het bord voorzien van een achtergrondkleur, maar dat is niet noodzakelijk. Als je je hele huis (opnieuw) wilt inrichten kun je één groot moodboard maken, maar je kunt er ook voor kiezen om per ruimte een apart bord te maken. En dat betekent nóg meer ontwerpplezier!

Is een digitaal moodboard toch meer wat voor jou? Dan kun je via (gratis) tools zoals Adobe Spark of Canva de handen uit de mouwen steken om online een mooi sfeerpalet te maken. Deze tools bieden ontelbaar veel sjablonen in verschillende formaten om jou op weg te helpen. Pinterest is uiteraard ook heel geschikt om een leuk digitaal bord te verzamelen. Voor je het weet heb je een compleet nieuwe interieurstijl bij elkaar ‘gepind’.

2. Verzamelen

Verzamel foto’s, illustraties, advertenties, teksten, prints, dessins en alles wat ook maar een beetje in de buurt komt van de beoogde sfeer. In (oude) tijdschriften kom je vaak verrassende vondsten tegen. Een mooie balans van details en overzichtsfoto’s werkt vaak goed. Zorg voor variatie in afmetingen en ritme. Stof en verfstaaltjes horen bij een moodboard. Kies voor diverse schakeringen van de gedroomde kleuren, want het ene grijs is het andere niet. Ook heel inspirerend: ga op pad en fotografeer alles wat je aanspreekt (denk aan kleuren, vormen, de natuur en architectuur). Deze foto’s print je uit en breng je vervolgens terug in het bord. Alles mag en kan, want jouw interieurstijl is tenslotte uniek!

 

Beeld1 Moodboard

3. Selecteren

Probeer uit alles wat je verzameld hebt een patroon of verband te herkennen. Voeg al deze ingrediënten samen en maak daaruit een selectie. Durf kleur te bekennen en selecteer alleen wat je écht mooi vindt. Kijk dus vooral kritisch naar ieder onderdeel. Vind je meerdere stijlen tof, dan is de kans groot dat je met het moodboard de rode draad tussen die verschillende stijlen ontdekt. Denk aan een kleurschema of in beginsel totaal verschillende stijlen die toch heel goed matchen. Onze tip: zoek een balans in de sfeer. Wanneer je bijvoorbeeld hebt gekozen voor ‘koelere’ materialen zoals staal of beton, dan kun je warmte toevoegen in de vorm van hout of zachte stoffen.

4. Plakken

Houd er rekening mee dat ook de manier van opplakken het effect beïnvloedt. Plak dus niet meteen alles op je achtergrond, maar neem de tijd om (zeker ook van een afstandje) goed naar je bord te kijken. Bepaal een mooie compositie en als je helemaal tevreden bent, bevestig je alles op de ondergrond. Je kunt het bord ook nog voorzien van toepasselijke korte tekstjes om jouw interieursfeer toe te lichten. We raden je aan om in het midden het belangrijkste item te plaatsen om daar extra aandacht op te leggen. De echte creatievelingen onder ons kunnen het sfeerbord verrijken door er op te schilderen of tekenen. 

 

Beeld2 Moodboard

5. Evalueren

Als je collage klaar is, evalueer dan samen het moodboard; dat verduidelijkt in een vroeg stadium of alle bewoners van het huis een begrip als bijvoorbeeld ‘naturel’ hetzelfde invullen en of er nog iets essentieels aan ontbreekt. Dit verkleint de kans op miscommunicatie en onduidelijkheden. Wanneer iedereen tevreden is met het sfeerbord, is dat de kroon op jouw werk. Nu weet je welke materialen, kleuren, vormen, stoffen en soorten licht passen bij jullie interieurstijl.

6. Van moodboard naar droomvilla!

Klaar? Tijd om jouw woonstijl te realiseren en het moodboard om te zetten naar het gewenste resultaat. Afhankelijk van de plannen shop je jouw nieuwe interieur bij elkaar. Waar? Bij de woonwinkels van Villa ArenA natuurlijk! Bekijk hier het complete aanbod van onze 55 woonwinkels onder één dak. De interieurspecialisten denken natuurlijk ook graag met je mee. Weet je het even niet meer? Grijp dan terug naar het moodboard. Veel succes en plezier gewenst!

 

Waarschuwing: als je eenmaal de smaak te pakken hebt, loop je de kans dat je verslaafd raakt aan het maken van moodboards.