Wat doet kleur met je interieur?

Wat doet kleur met je interieur

Kleur geeft leven aan je huis. Het bepaalt de sfeer en uitstraling van het interieur. Kleur kan iets accentueren, maar ook laten wegsmelten in de omgeving. Het is een krachtige middel en als je het goed gebruikt kun je er een groots effect mee bereiken. Maar hoe kies je de juiste kleur?

Het effect van kleur op jouw interieur

Kleur kan een ruimte visueel groter of kleiner maken. Door het gebruik van warme kleuren creëer je een intieme sfeer en wordt de ruimte optisch kleiner. Lichte, koude kleuren geven juist meer ruimte. Kleur geeft leven aan je huis en bepaalt voor een groot deel de sfeer en uitstraling van je interieur.

Oranje

Oranje geeft een warm, open en gezellig gevoel. Je krijgt er een positief gevoel van! Het is een opwekkende en euforische kleur die voor nieuwe energie zorgt. Het staat symbool voor spiritueel ontwaken. Deze kleur kan je in vrijwel elke ruimte toepassen. Maar gebruik ook deze kleur met mate.

Bruin

De kleur bruin geeft een gevoel van veiligheid, duurzaamheid, stabiliteit en comfort. Het maakt je ontspannen. Ideaal voor de woonkamer en badkamer. Bruin bestaat in oneindig veel gradaties. Omdat bruin wordt samengesteld uit verschillende kleuren is het makkelijk te combineren.

Geel

Geel is vrolijk, zonnig en sprankelend. Het geeft letterlijk energie. Het is een stimulerende kleur die vaak wordt gebruikt om donkere ruimtes op te frissen. Geel laat licht dat binnenvalt reflecteren. Geel is dus bijzonder geschikt als accentkleur in de hal, kinderkamer of om een donker hoekje op te fleuren.

Blauw

Het beeld van een blauwe lucht of de zee geeft een ruimtelijk gevoel. Het gevoel van vrijheid. De koele kleur maakt onze geest helder en in balans. Blauw staat voor inspiratie en intuïtie en is erg geschikt voor een werk- of slaapkamer. Combineer gerust verschillende blauwtinten. Meerdere tinten in een ruimte geven meer balans dan één kleur.

Paars

Paars oogt mysterieus en symboliseert het intellect en spiritualiteit. Deze kleur is dus ideaal voor een meditatie- of studieruimte. Combineer deze kleur met aardse tinten en materialen zoals rotan en hout. Dit geeft een mooi spannend en warm beeld.

Rood

Rood straalt kracht uit. Het is de kleur van passie, energie, vuur en levenskracht. Gebruik rood als je een ruimte een warme of intieme sfeer wilt geven. Het is ook een pittige en activerende kleur. Gebruik het dus niet teveel, want dat kan nervositeit en vermoeidheid opwekken. Gebruik het dus met mate. Less is more!

Wil je advies over kleurgebruik in jouw huis? Ga eens langs bij Decokay van Wees of maak een afspraak voor een gratis interieuradvies.