Badkamerideeën: meer doen met minder ruimte

badkamer

De meeste mooie badkamerfoto’s op Pinterest van badkamers zijn meer een badzaal dan dat ze een badkamer voorstellen. Zo wonen de meesten van ons niet. Toch kan je ook op minder vierkante meters een plaatje van een badkamer realiseren. Zonder verlies van stijl en comfort. Hier 6 tips om slim om te gaan met de ruimte die je hebt.

Lichte kleuren

Zoals bekend, maken deze een ruimte groter. Wat niet wil zeggen dat alles wit gestuukt of betegeld moet zijn. Er is bijvoorbeeld nog veel te kiezen uit grijzen en warme grijzen. Daarbij mag de vloer best donkerder zijn. Belangrijk is dat het plafond licht getint blijft. Tip: een sfeervolle tegenhanger van veel wit is een wastafelblad van stoer hout.

Grote spiegel en glas

De makkelijkste manier om een ruimte visueel te vergroten is een spiegel. Hoe kleiner de badkuip, hoe groter je spiegel, wordt er wel eens gezegd. En laat de badkamer nou net de plek zijn waar mensen het liefst in de spiegel kijken… Verder is het gebruik van transparante dunne wanden interessant. Want glas scheidt de functies, maar houdt de ruimtebeleving één.

Nis creëert ruimtebeleving

Altijd fijn dat hij er is: de nis. Waarom eigenlijk? Omdat zijn opbergmogelijkheden niet ten koste gaan van de zichtlijnen. Bij een kastje is dat wel zo. Kijk daarom, als het bouwkundig (nog) mogelijk is, waar in de badkamer een nis gemaakt kan worden.

Inbouwkast brengt rust

Wat voor de nis geldt, doet zich ook voor bij een inbouwkast. Dat is als het ware een nis met deuren ervoor. Of ook heel handig: een spiegelende deur. Natuurlijk verkleint een inbouwkast de ruimte met evenveel centimeters als hij diep is. Maar daarvoor krijg je opbergruimte terug én een rustige uitstraling.

Verlichting

Nissen, inbouwkasten en spiegels laten zich uitstekend combineren met ledstrips, zodat je kan spelen met diepte en (getint) licht. Een vakkundige badkameradviseur, bijvoorbeeld van Brugman, wil graag met je meedenken over een uitgebalanceerde toepassing van verlichting in je badkamer.

En de handdoekradiator?

Die is niet voor niets zo populair. Alleen bij de wat apartere modellen, kan het prijskaartje een drempel vormen. Daarom is het handig om altijd bij Sani-dump te kijken. Kan zomaar honderden euro’s schelen!