7 tips voor verlichting en sfeer

verlichting en sfeer

Wat verlichting betekent voor sfeer, dat weet iedereen. Maar hoe je het gewenste effect kan bereiken, dat kan nog wel eens een puzzel zijn. Hier zeven tips om de verlichting in je huis te laten doen wat jij wilt.

Maak een lichtplan

Ga je een ruimte grondig aanpakken? Maak dan eerst een lichtplan, dat past bij de activiteit die typisch is voor de ruimte, zoals eten, koken, relaxen of werken. Bedenk welke karakteristieke elementen je wilt aanlichten, bijvoorbeeld een schilderij. Bekijk welke bouwkundige beperkingen er zijn. Denk na over stijl, lichtsterkte en de temperatuur (kleur) van het licht. Hoe eerder je plant, hoe minder je gehaaste beslissingen moet nemen.

Breng lagen aan in de verlichting

Het gaat niet alleen om de soort lichtbron, maar ook de verschillende hoogten van een lichtbron. Van beneden naar boven schijnen maakt een ruimte groter, laaghangende lichten maken een kamer hoger en groeperen van licht kan een kamer knusser maken. Heb je gasten? Die gerichte spotjes boven de dinertafel geven het gevoel, dat de tafel echt op hen wacht.

Zet het licht aan het werk

Heb jij werk te doen in een ruimte? Zorg dan dat de verlichting jou helpt. Bijvoorbeeld in de keuken heb je helder geconcentreerd licht nodig dat van boven naar beneden schijnt bij fornuis en aanrecht. Voor lezen is een flexibele en richtbare lichtbron het beste. Dimmers zijn ideale instrumenten om in een handomdraai de sfeer te creëren die je hebben wilt. De specialisten van Van den Heuvel Verlichting laten je graag zien wat het effect van een keuze kan zijn.

Kies de geschikte peer

Behalve te veel of te weinig licht kan een peer het verkeerde licht geven. Neem even de tijd om te kijken welke temperatuur je wilt (laag is als kaarslicht, hoog is blauwig van karakter).

Laat ze schijnen

Heb je een bijzonder interieurstuk, dat gezien mag worden? Kunst aan de wand, een karakteristiek meubel of een architectonisch detail? Zet de spot erop! Subtiel of uitbundig. Heerlijk deftig is het ook om links en rechts van een spiegel een wandlampje te hebben. Een ruim aanbod vind je bij Haco en Feel Good Wonen.

Lief licht in de nacht

Niet fijn: ’s nachts het bed uit voor wc-bezoek, lichtknopje om en pats VOL LICHT in je slaapgezicht. Wat dacht je van een mooi lichtlijntje langs de gangvloer en in de wc? Dat je net genoeg ziet voor veilig toiletbezoek mét behoud van slaap.

Less is more

Er zijn zoveel mogelijkheden dat het een “kermis” kan worden als je ze allemaal toepast. Dat geeft een onrustige beleving. Let daarom –in ieder geval binnen dezelfde ruimte– op de samenhang tussen materiaal, stijl en kleurtoon. Simpel geeft een rijker gevoel.