Woonmall Villa ArenA bestaat 20 jaar

Woonmall Villa ArenA werd in april 2001 geopend voor publiek. Een overdekt winkelparadijs van 75.000 vierkante meter pal naast de toen nog Amsterdam ArenA (nu Johan Cruijff ArenA). Daarmee werd een nieuwe stap gezet in de evolutie van het Nederlands themawinkelen: Villa ArenA verraste in vorm, omvang én aanpak. Tot op de dag van vandaag is Villa ArenA dé plek om alles te vinden voor je huis. We blikken terug en kijken hoe het winkelgedrag is veranderd.

Historie

Eén van de eerste concentraties van meubelwinkels in de regio Amsterdam ontstond in 1994 in Diemen, langs de voormalige A1 ter hoogte van de Sniep. Al snel waren er op tal van plaatsen van deze thematische centra te vinden en deze werden dan ook massaal bezocht. Omdat de in Diemen gevestigde woonwinkels niet verder konden uitbreiden ontstond de wens voor een grotere locatie met een nog betere mix van grootschalige en specialistische woonwinkels met meer aandacht voor horeca en vermaak. De nieuwste generatie meubelboulevard was geboren: de woonmall.

Met de ontwikkeling van een nieuw kloppend hart van Amsterdam-Zuidoost met o.a. grootschalige detailhandel, een megabioscoop en de Heineken Music Hall, ontstond de wens om in het Arena-gebied een woonboulevard te ontwikkelen die qua locatie en kwaliteit de oude Diemer-boulevard krachtig in de schaduw zette. Gelegen naast prominente eye-catcher Amsterdam ArenA, thuisbasis van eredivisieclub Ajax, werd winkelconcept Villa ArenA ontwikkeld met veel aandacht voor interieur en exterieur.

Realisatie

ING Vastgoed Ontwikkeling is opdrachtgever van het concept van Villa ArenA. Benthem & Crouwel Architecten tekenden voor de bijzondere vormgeving van het gebouw dat een tikkeltje futuristisch oogt: 75.000 vierkante meter, vier winkellagen, twee parkeerlagen boven en een parkeerkelder, lamellen aan de buitenzijde, een bijzonder lijnenspel en het letterlijke hoogtepunt: een enorme vide met een transparante kap. Het Engelse designbureau Virgile & Stone werd ingeschakeld voor het interieur. Met glazen panoramaliften, lange roltrappen, spectaculaire bruggen, een grote waterpartij op de begane grond en op 25 meter hoogte een ‘zwevend’ horeca-eiland ontstond een dynamisch interieur met een mediterrane sfeer. Het totaal: een technisch hoogstandje.

Zo’n 70 formules op het gebied van wonen en inrichting in de breedste zin van het woord vestigden zich in Villa ArenA. In de samenstelling van het winkelaanbod werden grote totaalaanbieders afgewisseld door specialisten. Ondernemers van het eerste uur die nog steeds in de woonmall gevestigd zijn: Lederland, Houweling Interieur, De Tafelaar, Brugman Keukens, Kabana Design, Montèl, Sanders Meubelstad, Tulp Keukens en Van den Heuvel Verlichting. Een aantal ondernemers was afkomstig van de meubelboulevard in Diemen.

Opening

Op 10 april 2001 werd Woonmall Villa ArenA officieel geopend door de toenmalige burgemeester van Amsterdam, Job Cohen. Dit was de start van een nieuwe shoppingbeleving. Diverse diensten op het gebied van interieuradvies en styling, bijzondere horecaformules en vermaak voor jong en oud maakten het dagje uit compleet. Villa ArenA werd vanaf dag één druk bezocht.