Als het gaat om interieurtrends hebben hoekige en rechthoekige patronen een aantal jaren flink op de voorgrond gestaan. Een tegenreactie kon niet uitblijven. Nu is het zover. Ze rollen de interieurs binnen. Zonder begin en zonder einde. Ze zijn de zon en de maan. Het leven en de kosmos. Ronde vormen, vrouwelijk en krachtig. CIRKELS!

Dit jaar en in 2020 zullen we veel vaker cirkels gaan zien in het interieur. En delen van cirkels, zoals de boog. Deze vorm herinnert ons aan antieke bouwwerken, waaronder tempels, galerijen en kerken. De cirkel heeft een kracht van zichzelf. Als je er al een kwart van ziet, denk je van zelf het geheel erbij: circulaire energie!

Salon van Milaan

De rechte lijnen van de afgelopen jaren gaan plaats maken voor rondingen, vloeiende contouren en golvende lijnen. Dat was ook goed te zien in de nieuwe meubels op de Salon van Milaan. Overal elegant uitnodigende vormen in tafels, sofa’s, verlichting en accessoires. Soms is rond letterlijk heel rond, zoals bij een compacte eettafel of salontafel. Soms wordt de cirkel gecombineerd met rechte lijn: geen rechthoekige spiegel maar een boogspiegel, geen rechthoekige eettafel maar een die ovaal is (type schaatsbaan).

Balans tussen rond en recht

De ronde revolutie brengt nieuwe dingen. Bijvoorbeeld 4 ronde spiegels bij elkaar in plaats van één grote. Twee spiegels naast elkaar is nog niet gezien. Misschien vindt men dat toch teveel op een fiets lijken. Maar drie achter elkaar is weer anders, natuurlijk. Ook op banken en bedden zal de trend doorrollen met sierkussens waar geen hoek aan zit. Laat rustig een paar vierkante kussens liggen, want hun rechte lijnen contrasteren goed met de cirkelvormige. Kortom, zoek in je interieur naar spannende balans tussen rond en recht.

The circle of life

Onder interieur designers leeft de vraag wat de cirkeltrend betekent voor Urban Jungle. Maakt dat plaats of smelten ze samen? Waarschijnlijk dat laatste. Misschien heeft Urban Jungle zelfs wel de herontdekking van de cirkel veroorzaakt. Want als er iets cyclisch is, dan is het wel de natuur. De uitbundigheid in interieurs met planten hoog, laag en aan de muur, met natuurprints weelderig groen, tropisch en bloemrijk gaat niet alleen contrasteren met rechte lijnen, maar krijgt een nieuwe lijn erbij. Een zonder begin en einde. The circle of life.