Bij ons is de keuken het hart van ons huis.

En waar is het hart van de keuken? Wij vinden het werkblad dé plek. Dat is niet alleen de plaats waar de lekkere dingen ontstaan. Het is ook een element, dat voor een belangrijk deel de uitstraling van je keuken bepaalt. Denk jij daar ook zo over? Hieronder een paar dingen die je tegenkomt bij het kiezen van een werkblad.

Als het gaat om prijs, is een kunststof/laminaat werkblad de absolute winnaar. Mensen met een culinair getint huisleven weten dat ook. Toch –als het budget het toelaat– valt hun keuze meestal niet op kunststof. “Keukenwoners” kiezen vooral de volgende materialen voor een werkblad. Mét alle voor- en nadelen.

Hout, de brenger van warmte

Om die reden ook heel geschikt als tegenaccent in een witte keuken. Of als verbindend element naar de woonkamer. De liefde moet wel van twee kanten komen. Want hout heeft zorg nodig in de vorm van reinigen, impregneren en/of inoliën. Kijk ook uit met snijden en het achterlaten van vocht. Kortom, behandel het blad goed en het behoudt lang zijn uitstraling.

Beton, de stoere keuze

Veel toegepast in minimalistisch ontworpen keukens. Wordt altijd als maatwerk geleverd en zal zo dus precies voldoen aan je wensen. Een betonnen werkblad is robuust en zeer hittebestendig. Beton gaat jarenlang mee, maar is wel vlekgevoelig. Onderhoud daarom de coating (was, oxaanolie, polyurethaan lak). Gebruik bij het snijden altijd een plank. Vermijd aanraking met zuren (bv. citroen, azijn) en alkalische stoffen (bv. ammonia).

Roestvrijstaal, cool!

Letterlijk maar ook figuurlijk. Met zijn strakke, steriele uitstraling is RVS zeer geschikt in een keuken waarin veel losse elementen te zien zijn. Het staal is onverwoestbaar (hete pannen, zuren, vocht). Maar als je echt niet van krassen houdt, dan wil je liever een ander materiaal.

Natuursteen, de rots in je keuken

Graniet, hardsteen of marmer zijn gemaakt door Moeder Aarde. En die kwaliteit straalt er natuurlijk van af. Natuursteen is zeer hygiënisch en volledig waterbestendig. Ook hier is bescherming tegen zuren nodig. Onderhoud het werkblad van tijd tot tijd met impregneermiddel. Haal zuren (ook wijnvlekken!) snel weg met een doekje.

Composiet, solide zonder zorgen

Kwarts, glas, zand, steengranulaat en kunsthars zorgen samen voor een uitstraling die bepaalde typen natuursteen ook hebben. Maar composiet heeft een paar pluspunten. Het materiaal kan beter tegen een hete pan, vocht, zuren en krassen. Wel is dit werkblad gevoeliger voor UV-straling: bij bladen in lichte tinten kan over de jaren verkleuring optreden.

Keramiek, krachtige nieuwkomer

Harder dan graniet. Totaal niet gevoelig voor zuren of UV-straling. Krasvast en extreem hittebestendig. Een keramisch werkblad verenigt veel wenselijke eigenschappen in zich. Tel daarbij op de kwaliteitsuitstraling en de grote keuze in kleuren en structuren. Niet zo gek dus, dat de belangstelling voor keramiek blijft groeien. Een rem op de toepassing vormt de prijs. Want zo’n “reuzenplavuis” is nou eenmaal niet goedkoop om te produceren.