Wat is een goede kleur voor de slaapkamer? Het antwoord daarop bestaat uit veel verschillende tinten. Maar één ding hebben ze gemeen: het moet een kleur zijn die jou –heel vaak jullie– een opgelucht gevoel geeft. Sommige mensen hebben dat met wilde, een beetje gekke kleuren. De meesten vinden rust en ontspanning bij kalme en zachte kleuren.

Pastels

Neutrale kleuren zijn daarom altijd een veilige keuze. Daarom zien we vaak witten, grijzen en zwart als achtergrondkleur in de slaapkamer. Maar bijvoorbeeld beige of taupe geeft ook een goede basis. Deze kleuren werken goed samen met accentkleuren. Daarvan kan je zoveel in de kamer brengen als je wilt. Speel met kunst aan de muur, expressief beddengoed, karaktervol tapijt en accessoires. Zo maak je van “neutraal” toch je eigen verhaal!

Zacht, sereen, rustgevend… pastelkleuren doen het goed in de slaapkamer. En ja, ze kunnen zeker helpen bij het bevorderen van de nachtrust. Belangrijk: de uitstraling van het zachte blauw, lavendel, groen, geel of roze  verandert sterk met het type licht dat erop valt. Houd er dus rekening mee of de kamer op het noorden ligt of dat er ’s morgens zonlicht binnenvalt. Soms aarzelen mensen over het gebruik van pastels, omdat het dan misschien “een babykamer” wordt. Bedenk dat je dat effect weer kunt doorbreken met bijvoorbeeld donker houten meubilair. Of een karaktervol schilderij.

En heldere kleuren?

Energieke kleuren geven de meeste mensen geen rust. Maar als je wat dat betreft niet bent zoals de meerderheid, doe dan gewoon wat je hart je ingeeft. Daarbij is er nog wel een verschil tussen knalrood en lentegroen als achtergrondkleur. Waarschijnlijk blijf je langer tevreden over een keuze voor lentegroen. En natuurlijk kan je ook hier werken met rode accessoires op de vloer, het bed of aan de muur.

Je keuze bepalen

Snuffelen, kijken en knippen in interieurmagazines helpt zeker. Net als met iemand praten over alle beelden, die je aandacht hebben getrokken. Neem de foto’s ook mee als je een gesprek hebt met een interieur ontwerper, zoals Dorien in Villa ArenA. Ook een slaapkamerspecialist adviseert graag meubilair, dat qua uitstraling goed past in het geheel. Tot slot iets over de grootte van de slaapkamer. Bedenk dat een lichte kleur groter maakt. Donkere en warmere kleuren geven de ruimte meer geborgenheid. En… grootte is relatief. Een niet zo grote kamer kan als er veel natuurlijk licht is toch ruim overkomen. Ook dat wil je laten meetellen in je kleurkeuze voor een slaapkamer die jou rust geeft.