Ontdek de woontrends voor 2022

woontrends 2022 villa arena

Welke trends gaan we volgend jaar zien en waar komen deze trends vandaan? Ontdek samen met Villa ArenA en CBW-erkend de woontrends voor 2022. We vertellen je naast de achtergrond, de kleuren, materialen en vormen, ook het verband dat hier tussen bestaat en waar je deze trends kunt shoppen in de winkels van Villa ArenA.

1. Fresh Start

woontrends 2022 villa arena

Achtergrond

Door corona is de wereld definitief veranderd en voelt het alsof we een tweede kans krijgen. We maken een frisse start waarin duurzaamheid, klimaatoplossingen en ontspullen centraal staan. Meer mensen blijven steeds vaker thuis werken. Dit is de reden waardoor onze woning verandert in een home hub: een flexibele uitvalsbasis die ook na corona zal blijven bestaan. De inrichting van onze woon- en buitenruimtes krijgt hierdoor nog meer aandacht.

Kleuren en materialen

In het interieur vraagt dit om heldere, opgeruimde ruimtes. De basiskleur van de deze trend is wit, gecombineerd met verschillende naturellen. Accentkleuren zoals geel en blauw worden gebruikt en zijn er om de frisse uitstraling van het wit te versterken.

 

We gaan flexibeler om met ons huis. De binnenruimte moet makkelijk te transformeren zijn naar een ander gebruik zoals thuiswerken, sporten en ontspannen. Bij deze transformatie komen kamerschermen en multifunctionele wanden van natuurlijke materialen goed van pas. De gebruikte materialen zijn circulair, gerecycled of recyclebaar. Denk aan leer, katoen en kurk. Maar voor nieuwe materialen zoals kunststof op basis van algen.

Fresh Start shoppen bij Villa ArenA

Je vindt deze trend o.a. bij WOONENZO, Kabana en X2O.

 

2. Safe Haven

woontrends 2022 villa arena

Achtergrond

Door een verharde maatschappij vol desinformatie en polarisatie, gecombineerd met een onzekere toekomst, voelen sommige groepen zich niet gehoord. Er is behoefte aan verbinding, gelijkheid en aan een gedeelde werkelijkheid. Onbaatzuchtig gedrag speelt een belangrijke rol in deze trend, net als inclusiviteit. Deze tendens gaat gepaard met vernieuwde aandacht voor het succes van vrouwelijk leiderschap. Een vrouwelijke manier van leidinggeven zorgt voor verbinding, maar ook voor het wegnemen van zorgen en stress.

Kleuren en materialen

Dit laat zich in het interieur vertalen naar een warm kleurpalet met veel roze- en bruintinten welke geruststellende en ontspannen gevoelens oproepen. Ook in de afgeronde vormentaal en de zachte en pluizige materialen zien we de maatschappelijke behoefte aan verbinding en verzachting. Verschillende vormen in het interieur lijken vloeiend met elkaar verbonden. Hierdoor voelt het alsof het interieur ons omarmt en geruststelt. De afgeronde vormentaal doet soms haast koddig aan. Producten hebben hierdoor af en toe iets weg van levende wezens.

Safe Haven shoppen bij Villa ArenA

Je vindt deze trend o.a. bij TotaalBED, Haco en KeukenCoach.

 

3. Traditional Sentiment

woontrends 2022 villa arena

Achtergrond

De veranderingen die plaatsvinden in de wereld worden niet door alle groepen met open armen ontvangen. Er zijn mensen die graag willen dat alles hetzelfde blijft. Zij zoeken veiligheid in conservatief gedrag, controle en tradities. Zij keren zich af van de mainstream media en hebben het gevoel buiten de boot te vallen.

 

Herstel het vertrouwen, zorg dat het bekende ook een plaats krijgt in deze wereld vol veranderingen. Koester het lokale. Oude vormen kunnen in een nieuw jasje gestoken worden, zolang deze maar herkenbaar blijven voor de doelgroep.

Kleuren en materialen

De interieurs in deze trend zijn warm, rijk van kleur en zorgen voor herkenning. Warmte zien we terug in de materiaalkeuze: fluweel, wol, donkere houtsoorten en marmer. Traditionele vormen worden opnieuw ontworpen, strakker gemaakt of uitvergroot. Dit resulteert in nieuw design.

 

Bekende ruitpatronen krijgen door kleine veranderingen een nieuwe uitstraling. De kleurkaart bestaat uit zachte, vergrijsde pasteltinten, maar ook uit donkere geruststel- lende kleuren. De combinatie van deze twee zorgt voor een rijk palet vol bekende en vernieuwende elementen. Vintage en nieuw leveren samen een verrassend beeld op.

Traditional Sentiment shoppen bij Villa ArenA

Je vindt deze trend o.a. bij Houweling, Sucasa en Woninginrichting-Aanhuis.

 

4. Transparent Remedy

woontrends 2022 villa arena

Achtergrond

In verontrustende tijden is levensvreugde een essentiële strategie om de moed erin te houden. Er is behoefte aan creativiteit en humor om de uitzichtloze realiteit te relativeren. Hoe blijven we positief en mentaal sterk? We nemen alles wat minder serieus en besteden veel tijd aan hobby’s en amusement. Na alle stress van de afgelopen tijd is er sterke behoefte aan ontspanning en herstel. Maar dan wel op een bijzondere manier, waarbij zowel lichaam als geest een boost krijgen.

Kleuren en materialen

In het interieur ontstaat hierdoor een binnenwereld die haast doet denken aan een utopisch, superluxe kuuroord. De ruimte is opgebouwd uit spannende uitgesproken pasteltinten, aangevuld met accenten van pastel neon. De combinatie van zachte tinten met transparante materialen en ronde vormen leveren een weldaad van ontspanning op.

 

Water is met zijn heldere, ontspannende en zuiverende eigenschappen een belangrijke inspiratiebron. De kleuren voor meubelen en decoratie worden ontleend aan de schakeringen van een prachtige zonsondergang. Hierdoor ontstaat een gevoel van weldaad en een ultieme ontsnapping aan de hectische afgelopen tijd.

Transparent Remedy shoppen bij Villa ArenA

Je vindt deze trend o.a. bij FAMA Living, ArtFusion en Goossens.