Welk vloerkleed versterkt jouw interieur?

Een vloerkleed doet meer dan alleen sfeer brengen, warmte uitstralen, geluid dempen en voetjes warm houden (ook best belangrijk). Een goed uitgekozen kleed trekt ook de verschillende (meubel)elementen van je interieur bij elkaar. Zodat het als het ware versterkt wordt. Maar wat is “goed” uitgekozen? Er zijn zoveel factoren: materiaal, kleur dessin, formaat… Hier een paar tips op zicht op de puzzel te krijgen.
Groot of klein
Kijk eerst altijd praktisch voordat je een formaat kiest. Laat een vloerkleed nooit het openen van een deur hinderen. Zorg dat je nooit gedwongen wordt om met één been op het kleed en het andere op de vloer te lopen. Hetzelfde geldt voor de meubels: alle pootjes erop of allemaal eraf. Maar bedenk wel: zo’n klein kleedje waar de meubels letterlijk omheen staan, dat trekt je interieur niet bij elkaar. “Een postzegel,” noemen designers dat.
Eén of meer
Nergens staat geschreven, dat in een kamer maar één kleed mag liggen. Zeker in een grotere ruimte helpt een kleed om de verschillende gedeelten te definiëren. Het ene vloerkleed kan natuurlijk ook direct gecombineerd worden met het andere. Leg bijvoorbeeld over een ruim kleed met een effen, ingehouden uitstraling (sisal, zeegras, jute) een kleiner kleed dat een meer uitgesproken karakter heeft?
Zeggingskracht
Hoe uitgesproken mag een kleed eigenlijk zijn? Belangrijker is de vraag namens wie het kleed spreekt. Namens jou uiteraard. En wat wil je dat het kleed zegt? Moet het kleed zachtjes iets uitdrukken wat de andere interieur-elementen ook zeggen? Dat juist hardop roepen. Of andersom, daar een tegenwicht aan bieden? Over dit soort vragen kun je in de betere stofferingszaak goed praten met een adviseur. Neem wat foto’s van je interieur of van je interieur-ideeën mee. Dat praat veel makkelijker.
Welk materiaal wil je (niet)
Wat betreft keuze van materialen, maken sommige mensen om te beginnen een splitsing tussen synthetisch (nylon, acryl) en natuurlijk materiaal. Wol heeft naast de warme uitstraling ook de eigenschappen meer vlekwerend en slijtvaster te zijn dan plantaardige materialen. Linnen is eigenlijk wel een beetje berucht als het om vlekken gaat. Kijk ook uit met vloerkleden van wol en zijde. Prachtig, maar het materiaal gedraagt lastig als je een vlek eruit wilt halen. De wol –met zijn lanoline- wil niets van water weten, terwijl de zijde het opzuigt.