Verduurzamen van je huis

duurzaamheid villa arena

Je huis verduurzamen. Met een stijgende energierekening en de ingrijpende klimaatverandering zal ook jij ongetwijfeld overwogen hebben om je huis te verduurzamen. Goede opties zijn het optimaal isoleren van je huis, zonnepanelen en het overstappen op een warmtepomp. Maar wat kun je met jouw interieur bijdragen aan een duurzame woning? Wij zetten een aantal tips voor je op een rijtje!

 

Less is more

In 1947 benoemde architect Ludwig Mies van der Rohe voor het eerst het concept: less is more. Hét uitgangspunt voor minimalistische bouwstijlen en interieur. Strakke vormen, zachte kleuren en veel ruimte zorgen voor rust in je huis en daarnaast is een minimalistische woonstijl ook nog eens hartstikke duurzaam. Stel jezelf voordat je een item gaat aanschaffen de vraag: heb ik dit écht nodig? Voor ieder product zijn namelijk grondstoffen, opslag en transport nodig. Daarnaast kun je jezelf afvragen of je het item dat je nu al bezit niet kunt opknappen of aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe stoffering of vulling voor je bank of het opschuren en opnieuw laten lakken van je vloer.

 

duurzaamheid villa arena

Ga voor duurzame materialen

Deze tip lijkt misschien een inkoppertje, maar kijk bewust naar de materialen van jouw nieuwe meubels of interieur. Het gaat hierbij niet alleen om bijvoorbeeld gerecyclede materialen of bijvoorbeeld mangohout, maar ook de keuze voor hoogwaardige kwaliteit kan door de langere levensduur bijdragen aan een duurzaam interieur. Neem bijvoorbeeld de Raw collectie van Woonenzo. Zij werken samen met leveranciers die Indonesisch boothout aanbieden en toveren deze om tot prachtige moderne meubelstukken.

 

The floor is yours

Wil jij met jouw vloer zo min mogelijk milieu impact maken? Kijk dan samen met de vloerspecialisten in Villa ArenA naar de perfecte vloeren voor iedere ruimte. Ga voor de juiste vloer op de juiste plek. Neem bijvoorbeeld een vocht- en vlekbestendige vloer in de keuken, zo voorkom je dat je deze vroegtijdig moet vervangen. Een goede ondervloer werkt tevens ook isolerend, waardoor je bespaart op je vaste lasten én denkt aan het milieu.

 

Net als met je (onder)vloer kun je met goede gordijnen veel energie besparen. Met behulp van een isolerende voering voor je gordijnen zorg je voor optimale isolatie houd je je huis gemakkelijker warm in de winter en koel in de zomer.

 

Check de labels

Wil je per woonitem weten of deze duurzaam geproduceerd wordt of bijdraagt aan een beter milieu? Check dan de verschillende labels. Of het nu gaat om bedden, banken of houten meubels, er zijn verschillende keurmerken en labels die jou kunnen helpen bij het verduurzamen van je huis. Zo gebruikt Beter Bed bijvoorbeeld het Groen Slapen label voor producten die op een verantwoorde manier worden geproduceerd en heeft Lederland het Duurzaam Kwaliteitsleder label dat garandeert dat de producten gemaakt worden met de beste kwaliteit én het leer biologisch afbreekbaar is. Ben jij benieuwd naar andere keurmerken of labels die garanderen dat je een duurzame aankoop doet? Vraag dan bij de winkels in Villa ArenA naar meer informatie en de verdere mogelijkheden om jouw woning te verduurzamen.