Van trend tot inspiratieplein: winter

In de winter hebben we behoefte om lekker te cocoonen. De open haard aan of kaarsen branden om het binnen warm en gezellig te maken. Nu de dagen korter worden en de avonden langer, kruipen we het liefst weg onder een stapel warme dekens. En waar is dat fijner om te doen dan vanuit je veilige thuisbasis. Onze interieurstyliste Judith vertelt wat dé winter trendkleuren zijn en welke materialen we dit seizoen zien.

Welke trends zien we dit seizoen?

The Sweet Sixties…wellicht komen er allerlei associaties naar boven bij het terugdenken aan dit tijdperk. Hierin bloeide een frivole levensstijl met popcultuur als nooit tevoren. Deze stijl vond ook zijn weerslag in interieurkeuzes. Van kleurrijke patronen tot Deens design: alles kwam voorbij. Ook nu kun je deze lichtzinnige stijl op eigen wijze toepassen in het interieur. Laat je inspireren door deze kleurrijke periode.

 

Misschien ben je dol op oude spulletjes en struin je de ene na de andere markt af om mooie vintage meubelen voor in je huis te scoren. Het aanbod van het type jaren 60 meubels en accessoires zijn volop in de woontrends van nu te vinden. Maar hoe herken je meubels uit de jaren 60? Je zal merken dat hoe langer je bezig bent met ‘de vintage’ je steeds beter gaat herkennen uit welke periode het komt.

 

Denk je aan kenmerkende jaren ’60 elementen in het interieur, dan kun je niet om de iconische kleurencombinatie oranje en bruin heen. Maar deze interieurstijl heeft meer te bieden. Denk aan behang in een grafisch patroon, houten meubels in ronde vormen, retro tapijten met bloemen en veel groen, zoals cactussen en vetplanten. En niet te vergeten: met ronde lampen kun je deze stijl extra kracht bijzetten.

 

Wil je een compleet interieur in Sixties-stijl? Dit kan, maar oogt waarschijnlijk overweldigend. Gelukkig is deze stijl ook met subtiele accenten in het interieur toe te passen. Zo kun je oranje kussens in warm velours op de bank of een grafisch tapijt op de grond leggen. Ook een retro behang is een middenweg. Zorg ervoor dat slechts één wand opleeft of kies voor kleiner oppervlak om te behangen. Daarnaast geven accessoires in ronde of organische vormen – zoals spiegels en bijzettafels – een vleugje sixties.

Winter trendkleuren

Elk jaar komen trendwatchers en grote verfmerken met nieuwe trendkleuren. Wat voor komende winter opvalt, is de behoefte aan rust. Logisch na de afgelopen bewogen jaren en veel thuiswerken. Verfmerk Flexa gaat voor Wild Wonder: okergeel, gecombineerd met groene en neutrale tinten om die rust te bewaren.

Natuurlijk zie je meteen die typische oranje, bruine en groene kleuren voor je. En dan vooral ook in geometrische patronen. Deze patronen werden veel werden gebruikt op behang of tegeltjes. Deze kleuren zag je ook in accessoires, zoals vazen en tapijten, terugkomen. Hoewel het erg kleurrijk oogt, is het juist heel stijlvol wanneer je dit combineert met het wat meer teruggetrokken Deense design uit die tijd.

 

Ook nu kan je het kleurenpalet uit de jaren 60 heel stijlvol in een modern en trendy interieur terug laten komen. Denk aan plaids en sierkussens met een jaren 60 patroon op een moderne bank. En hoe leuk is het om een wand in huis te behangen met een geometrisch patroon. Vergeet niet veel planten in de woonkamer te plaatsen zoals ze dat toen ook deden.

Materialen

Deze winter zien we zachte afgeronde meubels en rond design. Denk aan behang in grafische en organische patronen, houten meubels in ronde vormen, retro tapijten met bloemen en veel groen, zoals cactussen en vetplanten. En niet te vergeten: met o.a. ronde lampen en ronde kussens kun je deze stijl extra kracht bijzetten.

 

 

Waarom zijn ronde vormen nu zo trendy en waar komt dat vandaan? De race om de verovering van de ruimte (na de oorlogsjaren) had een grote impact op mensen in het midden van de jaren zestig en dus ook op het interieur en design. De vraag hoe je in de toekomst wilt leven met meer behoefte aan ruimte, bracht in de jaren zestig veel geometrische organische vormen voort. Met zachte afgeronde meubels en tapijten die letterlijk(!) ruimte in je interieur brengen

Hoe vertaal je deze trend(s) naar je eigen huis?

Denk aan ronde vormen en patronen. De kleuren oranje, zacht groen en vele bruintinten. Een oase van rust en warme aardetinten.

 

Het wordt buiten langzaam kouder, niets is fijner dan een aantal warme kussens en plaids op je bank. Kussens zijn het ideale decoratieve item om eindeloos mee te combineren. Met de sixties printen kussens op de bank of plaid op je bed creëer je in een handomdraai een beetje de sixties in huis. Het mooie is: met kleine aanpassingen heb je een groots resultaat.

 

Wat het leuke aan een retro inrichting is, je kiest voor uniekheid in ronde en organische vormen. Niet meer al die strakke lijnen!

 

De retro woonstijl zie je veel terug in de huidige woonstijlen, het voelt dus moderner aan met een groots resultaat!page4image39651584

 

Op de inspiratiepleinen op de begane grond van Villa ArenA vind je de laatste winter woontrends. De pleinen geven inspiratie en helpen je om jouw eigen woonstijl te ontwikkelen. Kom langs en laat je inspireren!