Van trend tot inspiratieplein: winter

winter inspiratieplein villa arena

In de winter hebben we behoefte om lekker te cocoonen. De open haard aan of kaarsen branden om het binnen warm en gezellig te maken. Nu de dagen korter worden en de avonden langer, kruipen we het liefst weg onder een stapel warme dekens. En waar is dat fijner om te doen dan vanuit je veilige thuisbasis. Onze interieurstyliste Judith vertelt wat dé winter trendkleuren zijn en welke materialen we dit seizoen zien.

Welke trends zien we dit seizoen?

Het is natuurlijk niet onopgemerkt gebleven dat er steeds meer ronde items te zien zijn in meubels en accessoires. Ronde vormen zijn eigenlijk onmisbaar in het interieur. Rond schept ruimte en zijn zachte lijnen/vormen die juist naast strakke lijnen van bv. je bank of tafel een perfecte combinatie vormen. Het versterkt elkaar en met een rond woonitem doorbreek je de vaak rechte, strakke lijnen in de woonruimte. Daarnaast zorgen ronde vormen voor een speels effect. Combineer ronde en rechte vormen met elkaar om een mooie balans in het interieur te creëren.

 

We kunnen er dus niet meer om de ronde organische vormen heen!  Denk aan ronde bijzettafels, ronde spiegels, ronde vloerkleden, ronde kussens, ronde kuipstoeltjes, vazen en ga zo maar door.

 

Waarom je voor ronde meubels en accessoires zou kiezen? Of ze met hoekige lijnen combineren? Dat levert een interieur op met een wat zachtere uitstraling. En speels!

 

Winter trendkleuren

Deze winter zien we vele krachtige, volle kleuren die karakter en warmte geven aan het interieur. Kleuren waarin rood in vermengd is, omdat een mengeling van een roodaccent in een kleur warmte uitstraalt. Zelfs de kleur zwart is al lang niet meer in. Het nieuwe zwart is donkerbruin geworden en dat ontstaat omdat er meer rood in vermengd is.

 

In het najaar worden de kleuren vaak wat grauwer en donkerder, maar niet frambozenrood! Deze knallende rood/roze tint steelt de show deze winter! Kijk maar eens op onze inspiratiepleinen, het combineert heel goed met de winterse kleuren. En steeds is het leuk om te zien; deze rood/roze kleur zie je ook veel in de mode terug. De meubel en mode-industrie gebruiken meestal veelal dezelfde trendkleuren.

 

Ook zien we vele zachte kleuren roze, een kleur die subtiel en tegelijkertijd warm is. Deze kleur is geïnspireerd op de pure ambacht van het pottenbakken en het natuurlijke materiaal klei dat daarvoor wordt gebruikt. 

 

En vergeet goud niet, nu een onmisbare kleur om mee te combineren. Deze kleur is niet alleen meer te zien rond de feestdagen maar loopt ook door in het aankomende jaar. Meerdere tinten goud of andere metallic kleuren combineren straks ook heel mooi met de zachte frisse lentekleuren.

 

Eén van de kleuren die deze winter in de mode is, is lichtgrijs. Het wordt veel in leerproducten toegepast voor stoelen, banken en poefen. De trendkleur wit komt voornamelijk terug in een wollige poef, kussens en plaids.

 

TIP Gebruik messing of goudkleuren naast allerlei zachte kleuren zoals roze en zanderige kleuren. Een pracht combinatie! Met bijvoorbeeld kussens, vazen, kandelaars of andere kunstobjecten.

 

Materialen

Eén van de thema’s die je dit jaar veel tegenkomt, is het gebruik van natuurvriendelijke en natuurlijke materialen. Kies bijvoorbeeld voor een tafel van mangohout. De warme tinten van deze houtsoort passen perfect bij de koudere temperaturen. Naast natuurlijke tinten, mogen ook de natuurlijke patronen zich van hun beste kant laten zien deze winter. Kies voor meubels waarbij zowel het patroon als de originele vorm van de boom bewaard gebleven zijn. Hiermee maak je van een simpel meubelstuk een echte eyecatcher.

 

Wat is er fijner om bij dalende temperaturen met een mok warme chocolademelk onder een dekentje op de bank weg te kruipen? Precies, helemaal niets. En niet alleen de accessoires mogen deze winter groot en aaibaar zijn, hetzelfde geldt voor je bank en stoelen. Op deze wijze wordt je interieur qua stijl direct een stuk warmer en laat dat nou net zijn waar deze natte, koude dagen een stuk dragelijker van worden. Afhankelijk van de stof of de soort leer die voor jouw bank of stoel gebruikt wordt, is er keuze uit gladde, maar ook zachte materialen. De keuze van de stofsoort geeft je interieur direct een nieuwe uitstraling.

 

Hoe vertaal je deze trend(s) naar je eigen huis?

Haal ronde vormen in huis, zachte materialen en een paar natuurlijke elementen van hout, riet of messing. Dat hoeft perse niet groot te zijn.  In een paar terugkomende kleinere items zoals kussens, lampen of accessoires bereik je al veel. Of leg een klein rond tapijt over je bestaande rechthoekige tapijt heen, dat mag zelfs in een contrasterende kleur. Je zult zien hoe leuk dat effect is!

 

Op de inspiratiepleinen op de begane grond van Villa ArenA vind je de laatste winter woontrends. De pleinen geven inspiratie en helpen je om jouw eigen woonstijl te ontwikkelen. Kom langs en laat je inspireren!