Slim en origineel: een schilderij als interieur-designer!

schilderij

Veel stellen richten eerst hun interieur in. En dan gaan ze nadenken over “het schilderij boven de bank.” Wat dan vaak niet meer komt. Een poster uit het rek vult de leegte. Totdat deze wordt vervangen door een geprinte canvas van hun kinderen. Zo ging het dus niet bij het interieur van Fien. Zij doet het compleet andersom!

“We wisten niet wat we wilden voor ons interieur. Te veel mogelijkheden. En toen dacht ik aan de nicht van mijn vriend. Zij was naar New York verhuisd en moest in no-time een appartement inrichten. Wat deed ze? Ze stapte naar een galerie, koos daar een schilderij uit en zette het in de lege ruimte. Toen kwamen de interieurideeën vanzelf.

Reëel kleurenpalet

“Een schilderij kan je een heel goede indruk geven van hoe kleuren het bij elkaar doen. Ik vond het handiger dan het puzzelen met honderden kleurstaaltjes. Drie kleuren heb ik uitgekozen: een dominante en twee als accentkleuren. Met die tinten als houvast kan je wel daarna weer gebruik maken van kleurstaaltjes.

Goed focuspunt

“Van interieurontwerpers heb ik geleerd, dat elke ruimte een focuspunt nodig heeft. Een sterk element, dat als het ware het oog de ruimte in trekt. Als kijker zie je dan meteen wat je kan verwachten. Een schilderij –als het niet te klein is– kan heel goed die functie vervullen. Mijn gevoel, maar da’s een gevoel, zegt dat je niet te bang moet zijn voor een groot formaat. Het hangt er natuurlijk ook van af, wat voor een kleuren het schilderij heeft.

Origineel met textuur

“Wanneer je een origineel schilderij koopt, dus niet een print ervan, dan breng je ook de textuur van de gebruikte verf in je kamer. Wij hebben een werk gekozen met dikkere verf. Dat ruwige maakt de ruimte meer geaard en intiem. Maar als je een voorkeur hebt voor verfijndheid en strak, dan kan je beter een schilderij met een gladde penseelstreek nemen. Het kunstwerk hoeft niet per se een werk in een lijst te zijn. Met sculpturen of een installatie van verschillende materialen kan het ook werken.

Alles klópt gewoon

“Een goed gekozen schilderij verbindt je ruimte tot één op elkaar afgestemd geheel. Kleuren, materialen maar ook de accenten, die er spannend tegenin gaan. Een tip: als je naar Art Fusion gaat of Art District, dan kan je eerst een origineel werk op zicht krijgen. Zonder verplichting tot aankoop. Dat is fijn, want je wilt natuurlijk wel een écht aansprekend vertrekpunt hebben. Of ik het nog eens zo zou doen met mijn interieur? Ja, bij de babykamer (ze wijst trots op haar buik) gaan we ook zo te werk.”