Een interieur-vakantie: daar krijg je energie van

https://www.villaarena.nl/winkeltype/kunstwinkels/

Veel psychologen zijn er positief over: de vakantiestress compleet ontwijken en gewoon genieten in eigen omgeving. Een ander bekend recept voor een gelukservaring is dit: dingen doen waar je met trots op kan terugkijken. Het leuke is dat die twee adviezen goed te combineren zijn. Besteed je vakantie aan een lekkere verandering van je interieur en je krijgt er zeker weten energie van!

 

Tenminste, als je jouw interieur-vakantie relaxt benadert. Lekker is bijvoorbeeld niet om half vier ’s morgens opstaan om te beginnen aan een klus. Laat vroeg opstaan maar over aan vakantiegangers die de files bij Parijs willen ontwijken. Of aan mensen die een chartervlucht hebben geboekt. Nee, je begint gewoon rustig aan na een gezellig ontbijt in het zonnetje. Wat ga je doen? In ieder geval niet het huis verbouwen. Want verbouwen is veel meer inspanning dan ontspanning. En dat moeten we niet hebben bij een interieur-vakantie, toch?

Leuk en vol te houden

De “krenten uit de klussenpap” halen, dat is kunst van een interieur-vakantie. Vooral dingen doen, die je (eigenlijk) wel leuk vindt. Kies klussen die “voor borreltijd” weer klaar zijn. Wat is leuk? Wat is goed vol te houden? Dat verschilt natuurlijk van mens tot mens. Het plafond van een kinderkamer witten is iets anders, dan álle verdiepingen in het huis een witbeurt geven. En behangen is een activiteit, die veel mensen liever met zijn tweeën dan alleen doen. Ook het uitzoeken van een aansprekend behang kan het beste samen. Want als de keuze zo groot is, dan wil je niet er niet in je eentje voor staan.

Kunst inspireert

Ook als je kunst gaat uitzoeken in een galerie zal je graag een vakantiemaatje mee willen nemen. Die kan dan ook meedenken over wat kunst voor je interieur kan doen. Over hoe bijvoorbeeld een schilderij een focuspunt is in de woon- of slaapkamer. En hoe kleuren en de textuur van de verf houvast geven bij het maken andere interieurkeuzen. Denk aan de kleur, waarmee je kastje of bijzettafel een nieuwe uitstraling kan geven. Denk aan de tint van de plinten bij een nieuw gelegde PVC designvloer. Vraag: zelf leggen zo’n vloer of laten doen?

Genieten en nagenieten

Vanuit de vakantie-gedachte is er veel voor te zeggen om het legwerk over te laten aan de vakman. Met name als de vloer doorloopt van de bad- naar de slaapkamer of van de woonkamer naar de keuken. Kortom, laat ’s morgens de parketteurs binnen. Ga buitenshuis iets leuks doen. Kom tegen de avond thuis en zie: een vloerwonder in eigen huis! De grootste klus is gedaan. Tijd genoeg voor wat overzichtelijke vakantieklussen: plinten verlijmen, schilderijrail bevestigen, raamdecoratie ophangen… je ziet het resultaat groeien en groeien.

 

Lang nagenieten van zo’n interieurvakantie doe je zeker: elke dag dat je thuis bent.