Droomeffect met verf: ombré-techniek

verf ombre

Het ziet er fantastisch levendig en romantisch uit: een wand die verticaal in kleur verloopt. Veel mensen willen wel zo’n droomwand, maar durven niet zo goed. Die aarzeling is begrijpelijk. Maar geloof ons: iedereen kan zo’n ombré-wand maken. Als je je maar houdt aan de onderstaande werkwijze. Succes!

Voorbereiden

Oriënteer je op een passend kleuridee bij een echte interieurwinkel zoals Decokay Van Wees of Woningaanrichting-aanHuis. Niet alleen vanwege het samenspel met de rest van je interieur, maar ook voor de keuze van verftype en hoeveelheden. Je kiest een basiskleur, een lichtere variant daarvan en een intensere variant. Met deze drie kleuren maak je straks vijf tinten.

Benodigdheden

Schildertape. Afdekplastic of -doek. Drie verfbeugels (anders moet je telkens wisselen) en drie verfrollers. Drie verfrolbakken, voor elke tint verf één. Verlengstok voor verfbeugel. Drie roerhoutjes. Twee mengemmers. Twee kwasten. Rolmaat of duimstok. Potlood. Eventueel een keukentrap/ladder.

Stap 1

Plak rondom de wand af met schilderstape. Leg afdekfolie/-doek op de vloer. Zet de verfrollers op hun beugels. Roer de lichtste tint verf en giet deze in zijn bak. Breng de verf aan op de roller. Verf met deze lichtste verf de hele wand.

Stap 2

Meet vanaf het plafond een afstand van 40 tot 45 cm naar beneden en zet een potloodstreepje. Roer de donkerste tint verf en giet deze in zijn bak. Breng de verf aan op de roller. Breng tussen plafond en potloodstreepje nu een baan aan van 40 tot 45 cm breed. De baan hoeft aan de onderkant niet strak te zijn. Liever niet zelfs.

Stap 3

Meet vanaf het eerste potloodstreepje een lengte van 2,5 cm naar beneden. Zet een potloodstreepje. Hier ligt de bovengrens voor je nieuwe baan in de middelste kleur verf. Meet nogmaals 40 tot 45 cm en markeer weer voor de ondergrens. Verf nu de baan. Ook hier hoeft de ondergrens niet strak te zijn. Werk snel zodat de verfbaan nog nat is voor stap 4.

Stap 4

Giet in een mengemmer een hoeveelheid van de middelste kleur bij de donkerste kleur. Meng tot je een egale tussenliggende kleur krijgt. Pak een natte kwast en breng daarmee de verf aan op de 2,5 cm streep tussen de banen. Wees niet te streng op de kleurovergang.

Stap 5

Giet in een andere mengemmer een hoeveelheid van de lichtste kleur bij de middelste kleur. Meng tot je een egale tussenliggende kleur krijgt. Pak een nieuwe, natte kwast en breng daarmee een ± 2,5 cm brede streep verf aan onder de baan met de middelste kleur. Houd lekker de vaart erin, hier en daar een “imperfectie” zorgt voor een organische look. Laat de verf helemaal drogen en geniet van het droomresultaat dat je bereikt hebt!