De beste tips voor het inrichten van jouw droomtuin

Je tuin inrichten: een leuk project of weet je niet waar je moet beginnen? Wil je een rustgevende sfeer of moet er vooral speelruimte zijn? Met onze tuin tips kun je meteen aan de slag!

Wat staat er in jouw ideale tuin?

Bedenk voordat je de tuin gaat inrichten goed wat jij nu eigenlijk wilt. Denk hierbij allereerst aan hoe je de tuin gaat gebruiken. Wil je heerlijk kunnen BBQ’en in de schaduw of pak je liever een goed boek bij de ondergaande zon? Door na te denken over de functies die jouw tuin moet hebben, krijg je al een beeld van elementen die niet kunnen ontbreken. Denk aan een terras, loungehoek, eethoek met of zonder buitenkeuken en een speelplek voor kinderen. Maar ook aan hoe de zon staat op welke momenten op de dag en op welke plekken je graag extra privacy wilt creëren.

Zoek inspiratie

Als je plannen maakt voor je tuin inrichten, is het leuk en slim om inspiratie op te doen. Dat kan op veel manieren. Online via tuinwebsites en bijvoorbeeld Pinterest. Maak een online moodboard en krijg zo steeds meer een beeld van jouw tuin en de inrichting die je zoekt. Maar wil je liever in het echt inspiratie opdoen, kom dan eens naar Villa ArenA. Met vijftig woonwinkels onder één dak kun je jouw hart ophalen en vervolgens je tuin inrichten naar jouw wens.

Maak een plan voor de tuininrichting

Nu je weet wat je in je tuin wilt hebben en welke stijl bij je past, kun je een plan gaan maken. Maak bijvoorbeeld een schets die alle elementen een plekje gaat geven. Past het allemaal of wordt het teveel en te vol? Wees kritisch: welke onderdelen zijn niet onderhandelbaar en welke onderdelen kunnen anders of kun je zelfs schrappen? Houd hierbij ook je budget in de gaten en maak een tijdlijn.

Tips voor een kleine tuin inrichten

Met een kleine tuin hoef je echt niet alleen maar tegels te leggen en een paar mooie planten in potten te zetten. Je kunt er veel mee doen, maar let op dat je hem ook niet te vol propt. Met deze tips kun jij je kleine tuin inrichten op de meest optimale manier:

  1. Houd het simpel, gebruik niet te veel kleine dingen. Het klinkt onlogisch, maar juist grote elementen maken een kleine tuin optisch groter. Ga bijvoorbeeld voor een grotere tegel voor je terras.
  2. Maak het spannender met hoogteverschil. Door bijvoorbeeld je terras te verhogen maak je compartimenten in je tuin die je kleine tuin groter laten lijken.
  3. Gebruik de wanden. Met klimplanten langs de wanden van je kleine tuin, creëer je veel groen zonder veel oppervlakte van je tuin in beslag te nemen.
  4. Maak het gezellig met decoratie. Zoals gezegd kies je liever niet voor veel accessoires, maar een paar details zoals een lichtslinger kunnen wel gezelligheid in de tuin brengen.

Tips voor een grote tuin inrichten

Een grote tuin biedt veel mogelijkheden, je kunt er verschillende elementen in kwijt en je kan gemakkelijker grote beplanting aanbrengen. Of bijvoorbeeld een mooi grasveld aanleggen als speelplek voor de kinderen. Met de volgende tips kun je jouw grote tuin inrichten als een professional:

  1. Creëer verschillende gedeeltes. Door de tuin op te breken in gedeeltes, voelt het minder massaal en creëer je meerdere knusse plekjes.
  2. Verrijk je tuin met bomen, planten en bloemen. Gebruik ze om de tuin te vullen en de diverse gedeeltes op een natuurlijke manier van elkaar te onderscheiden.
  3. Leg meerdere terrassen aan. Denk aan een terras met een eethoek en een ander terras voor de loungehoek.
  4. Leg een vijver aan. Een vijver heeft meerdere voordelen. Het is rustgevend, goed voor de natuur en het is een eyecatcher voor je tuin.

Kom (inspiratie) shoppen

Kortom, genoeg om over na te denken bij het inrichten van jouw tuin. Wil je volop inspiratie op doen voor tuinmeubelen in Amsterdam? Kom dan naar Villa ArenA en bezoek onze woonwinkels. Bovendien kun je op zaterdagen gratis interieuradvies krijgen bij Villa ArenA. Onze creatieve woonstyliste biedt je een uur lang persoonlijk en gratis advies. Je krijgt het na afloop meteen digitaal toegestuurd zodat je lekker voor je tuin kunt gaan shoppen in Villa ArenA.