13 leerlessen om jouw droomkeuken te realiseren.
![droomkeuken keuken](https://www.villaarena.nl/wp-content/uploads/2021/05/Header_blog_droomkeuken.jpg)
Hoe krijg je de perfecte keuken voor het huis dat je hebt? Door zo’n paar honderd (ja, echt) keer de juiste beslissing te nemen. Wat ook enorm helpt, is een aantal dingen vooral niet te doen. Hier dertien miskleun-klassiekers op keukengebied. Don’t try this at home….
1. Alles zelf bedenken
Het is jouw keuken, jouw huis. Maar er zijn mensen die kosteloos de hele dag nadenken over keukens. Ze weten echt wat er allemaal kan op keukengebied. En niet kan. Gebruik hen. Ze vinden het nog leuk ook.
2. Foute work flow
Spoelbak links, kookplaat ertussen en werkvlak (schoonmaken, snijden) rechts. Zo moet je heen en weer tussen werkvlak en spoelbak. Ook niet fijn: koelkast aan het eind van de keuken. Die extra meters zijn prima te lopen. Maar ze beïnvloeden je kookgedrag. Spullen uit de ijskast die je niet meer nodig hebt, zet je niet terug en “rommel” verzamelt zich.
3. Werkblad is te klein
Een groot keukenverdriet. Minimaal een meter moet je aanrecht zijn. Liever meer. Met links en rechts van de spoelbak minstens 45 cm ruimte. Daarbij moeten je ellebogen ook nog de ruimte hebben, dus die 45 cm niet direct tegen een zijwand aan.
4. Alles moest erin
Natuurlijk is een stoomoven fijn. Een dubbele koelkast is cool. Een aparte magnetron is ook handig… En het is handig als een ovendeur ook helemaal open kan terwijl je ervoor staat. Wees realistisch over formaten en wat past.
5. Valse eenvoud
Minimalistisch is niet hetzelfde als te weinig opbergruimte hebben. In een keuken zijn nu eenmaal heel wat spullen nodig. Kijk naar wat je hebt. En beslis op basis daarvan, wat er aan ruimte nodig is. Beslis niet op basis van een studiofoto van een keuken.
6. Ontbrekend lichtplan
Zolang je kookt, kan de keuken geen schemerig restaurant zijn. Zorg dat het lichtplan klopt: dat je niet in je eigen schaduw staat en alles echt helder ziet.
7. Botsing met levensstijl
Prachtig dat marmer op de vloer. Maar of het ook zo blijft met kinderen in huis? Ook mooi: een werkblad van hardsteen. Maar als je zelf nogal makkelijk een plasje wijn of citroensap over het hoofd ziet, dan laten de uitgebeten plekken en –kringen op dat werkblad niet lang op zich wachten. Kies levensstijlbestendige materialen.
8. Een zwembad
Wit is altijd een goede keuze. En alles wit (vloer, wanden, kastjes, plafonds) is te veel van het goede. Door alles op zeker te spelen, doe je jezelf tekort en wordt je keuken geen winner.
9. Alles open = alles opruimen
In een keuken hoeft zeer zeker niet alles achter een kastdeur te zitten. Maar hoe meer er open zichtbaar is, hoe onrustiger de ruimte eruitziet. Onrust helpt niet bij de stressvolle momenten, die het koken nu eenmaal kent.
10. Ruimte onbenut laten
Als na een tijdje allerlei zaken bovenop keukenkastjes belanden, dan had daar kennelijk beter toch opbergruimte kunnen zitten. Optimaliseer het gebruik van de ruimte, die je nodig hebt.
11. Ontkennen afvalstroom
In de keuken wordt veel weggegooid. Waar? Hoe gescheiden? Hoe weggegooid zonder dat je alles blijft ruiken? Afval zie je doorgaans niet op de mooie studioplaatjes. Toch is er alle reden om er goed over na te denken.
12. Te weinig stopcontacten
Ene stekker eruit omdat de andere erin moet? Dan heb je te weinig aansluitpunten. Tel je apparaten. En tel er nog een contact bij op.
13. De finishing touch
Droomkeuken klaar? Verstoor de droom dan niet met het weer neerzetten van die geel uitgeslagen plastic waterkoker, die je al 20 jaar hebt. Breng hem naar de kringloop. Iets origineels ophangen of neerzetten (kunst bijvoorbeeld) doet ook meer recht aan je keuken, dan een triplex bordje met daarop geprint: Kitchen.