De ene mens is een koukleum, de ander een kacheltje. Dus over de vraag hoe warm het moet zijn in de slaapkamer, kunnen de meningen uiteenlopen. Wat geen probleem is, zolang je helemaal zelf kan bepalen hoe warm of fris het in jouw slaapkamer is. Maar dat is niet altijd zo. (Gelukkig maar!) Hier een paar tips om er samen lekker bij te liggen.

In het algemeen is het zo, dat een niet te warme slaapkamer het inslapen bevordert. Als je slaperig wordt, daalt je temperatuur, zodat je lichaam richting de REM-slaap gaat. Een warme kamer kan dat proces verstoren. En dat wil je niet. Daarom wordt in het algemeen een temperatuur tussen de 15° C en 18° C aangeraden. Voor baby’s en peuters ligt de aanbevolen range tussen 18° C en 21° C.

Regelrecht naar dromenland

Wie zomer en winter met het raam open slaapt, zal eerder kiezen voor 15° C of minder dan voor 18° C. Helemaal als je tijdens klamme zomernachten hebt verlangt naar zo’n winteravond, waarop je zonder puffen regelrecht vertrekt naar dromenland. ’s Morgens is de kamer koud, maar onder het dekbed, daar is het heerlijk. Te warm misschien wel, wat je even corrigeert door een voet in een koud hoekje te steken. Het is weer best in het nest.

Beddengoed en accessoires

Precies die koude hoeken en die voeten kunnen bij een ander zorgen voor inslaapproblemen. Voordat een bed jou verwarmt, moet jij het bed verwarmen. Koude voeten verwarmen niks, dus doet het bed ook niks voor jouw voeten. Wat nu? Toch maar zorgen dat het bed staat in een kamer van 20° C? Met het raam dicht? Gelukkig hoeft het geen kwestie te zijn van alles of niets. Houd de kamer op een lagere temperatuur en ga fine-tunen naar een hogere temperatuur met beddengoed en accessoires. In de betere beddenzaak weet men wel een paar oplossingen, waardoor je behaaglijk inslaapt in een frisse kamer.

Aparte dekbedden

Zo zijn er matrassen met zomer- en een winterkant. Je matras kan je voorzien van een onderdeken, waardoor je de warmte isoleert. Met een elektrische onderdeken krijgt de kou zeker geen kans op jouw helft. Je kunt ook kiezen voor aparte dekbedden. Zo heeft de slaapkamergenoot geen last van jouw keuze: een dekbed op winterdikte of –bij een tweelaags dekbed– de zomer- en winterlaag bij elkaar. Verder doen sommige mensen iets wat een béétje taboe is. Mag eigenlijk niet genoemd worden. OK, vooruit dan: skkn n j vtn. Slaap lekker!

Onze website maakt gebruik van cookies. Door verder te browsen op onze website, gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.