Ik zou meer willen doen met geometrische patronen. Maar hoe zorg ik dat het ene patroon geen ruzie krijgt met het andere? Goeie vraag! Het kiezen en combineren van geometrische patronen is een kunst op zich. Maar wel een die goed te leren is. Hier een stel tips voor een geslaagd interieur met patronen.

Begin te combineren vanuit een groot interieurelement. De basis. Dat kan een wand zijn, een tapijt of een beddensprei. De patronen die erbij komen, mogen zeer zeker verschillend zijn in grootte of kleur. Maar het gevoel dat ze uitstralen moet hetzelfde zijn. Denk aan ruiten met ruiten, zeshoeken met zeshoeken. Je brengt zo als het ware lagen aan in je interieur. Voeg grotere elementen toe (zitkussens, poef) ­ met eigen patroon­ en kleinere elementen (kussentjes , lijstjes) ook weer met een variatie op het thema. Tip: ook een dessin met alleen een schuine streep past in deze opzet.

Eeuwig modern

Hoe modern geometrische patronen ook overkomen, het patroon van de ruit bestaat al zo lang als de mensen kunnen weven. Da¹s best lang, maar met die spannende tegenstelling kan je leuke dingen doen: tribal prints, patronen die al eeuwen hetzelfde zijn! Ga heerlijk snuffelen naar accessoires met tribal patterns (bv. Azteken, Navajo's) en laat in jouw huis "oud" praten met modern.

Oppepper voor de vloer

Is er in je interieur een wat stille hoek die wel iets stevigs kan gebruiken? Denk dan eens aan een of twee fauteuils met een geometrische print in zwart-wit. En een wat neutrale woonkamervloer kan je oppeppen door een twee tapijten te combineren. Een grote met daarop in het midden onder de salontafel een kleiner tapijt. Allebei verschillend, maar wel met hetzelfde type patroon.

Break the rules

Designregels zijn er, om ze af en toe te doorbreken. Ook de regel dat verschillende patronen hetzelfde gevoel moeten hebben. Dus als je bijvoorbeeld in een ruimte én een vierkant- en een zeshoekpatroon wilt, dan moet je dat zeker proberen. De kans dat het goed uitpakt, vergroot je flink als je werkt met complementaire kleuren. Dus als het ene patroon blauw is neem dan het andere in oranje. Zet rood tegenover groen, paars tegenover geel en ga genieten!

Ook goed om te weten

Tot slot drie slimmigheidjes. Bedenk dat gecapitonneerde kussens en meubels ook een geometrisch patroon geven. Baseer de kleurkeuze van je patronen op het palet van een schilderij in dezelfde ruimte. Contrasteer een geometrisch
patroon met een organisch patroon.

Onze website maakt gebruik van cookies. Door verder te browsen op onze website, gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.