Je bent toe aan een nieuw bed. Kies je voor een boxspring of een ledikant? totaalBED zet de 7 belangrijkste verschillen op een rij.

1. Samenstelling

Het grootste verschil tussen de boxspring en het ledikant - oftewel 'een normaal bed' - is de samenstelling. In een ledikant ligt het matras op een bedbodem. Dat kan een spiraal- of lattenbodem zijn. Bij een boxspring rust het matras op een box met veren, vandaar het woord 'boxspring'. Dat kunnen pocketveren of bonellveren zijn.

2. Investering
Een boxspring oogt luxer, maar is meestal voordeliger. Boxsprings worden namelijk vaak als set verkocht, compleet met matras en topmatras. Dat maakt ze over het algemeen voordeliger in aanschaf dan een ledikant met bedbodem en matras. Daarnaast maken de meeste mensen een boxspring af met een topmatras. Het topmatras zorgt voor minder directe belasting van het matras. Het gewone matras gaat zo langer mee en dat scheelt op termijn ook geld.

3. Instaphoogte
Waar in het ledikant een bedbodem zit, heeft de boxspring een box. Die box is al gauw dertig centimeter hoog. Dat maakt de boxspring een stuk hoger dan het ledikant. Ben je niet zo lang, dan kan een ledikant daarom makkelijker zijn om in te stappen, terwijl een boxspring juist voor lange mensen prettiger kan zijn.

4. Uitstraling
Laten we voorop stellen dat zowel ledikanten als boxsprings in alle soorten, maten, kleuren en stijlen te krijgen zijn. Maar, de boxspring is makkelijker naar je eigen smaak te maken. Bij boxsprings kun je eindeloos variëren met hoofd- en voetborden, kleuren en stoffering.

5. Drukverdeling
In het onderstel van een boxspring zitten veren. Die geven het volledige bed veerkracht. Je maakt een boxspring af met een matras en eventueel een topmatras. Nog twee extra lagen vering en comfort dus. Bij een ledikant is de veerkracht afhankelijk van de lattenbodem en het matras. Hoewel dit klinkt alsof een boxspring meer veert, zijn er tegenwoordig genoeg ledikanten met hetzelfde comfort. En andersom; er zijn boxsprings die net zo stevig liggen als een 'ouderwets' ledikant.

6. Hygiëne
Ben je allergisch voor huisstofmijt, dan is een ledikant de beste keus. Die biedt namelijk minder ruimte voor stofnesten. Bovendien is een ledikant meestal van hout of metaal, terwijl een boxspring is gestoffeerd. Ga je toch voor de 'looks' van een boxspring, kies dan voor stoffering van imitatieleer. In een handomdraai veeg je stof eraf.

7. Stabiliteit
Een boxspringbed bestaat uit losse elementen die op elkaar liggen. Bij een ledikant ligt het matras ín het frame. Daarom biedt die meer stabiliteit en houvast. Voor mensen met evenwichtsproblemen is een ledikant daarom vaak prettiger.

Wat heeft jouw voorkeur, een boxspring of een ledikant? Slaap lekker!

Bekijk de originele blog op de website van totaalBED. Bekijk hier Villa ArenA's beddenoverzicht voor een deel van ons beddenassortiment. Kom voor al onze bedden en bedproducten langs bij Woonmall Villa ArenA!

Onze website maakt gebruik van cookies. Door verder te browsen op onze website, gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.